Brokuły Bimi® w sosie cytrynowo-maślanym z pietruszką i płatkami migdałów
Porcja dla 6 osób / czas przygotowania 15 min
- 500g brokułów Bimi®
- 70g słonego masła, pokrojonego w kostkę
- 40g płatków migdałowych
- 10g natki pietruszki (około 10 gałązek)
- Sok z 1/2 cytryny
- Brokuły Bimi® wystarczy poddać lekkiej obróbce: gotować na parze przez 4 min lub poddać blanszowaniu przez 2 minuty. Następnie odcedź brokuły i płucz w zimnej wodzie przez minutę. Brokuły powinny zachować swój kolor i chrupkość. (Brokuły można przygotować wcześniej, a kolejny krok wykonać bezpośrednio przed podaniem.)
- Na rozgrzanym woku rozpuść masło oraz dodaj płatki migdałów. Gdy prażone migdały zaczną nabierać złotego koloru dodaj sok z cytryny, a następnie przygotowane wcześniej brokuły Bimi®.
- Dodaj pietruszkę i kontynuuj smażenie jeszcze przez 1,5 minuty mieszając aby wszystkie składniki się połączyły.
Tak przygotowane Bimi® są pyszną przekąską ale mogą stanowić też świetny dodatek do innych dań, a szczególnie dobrze komponują się z indykiem lub z rybami np. łososiem czy pstrągiem.