Zupa Krem z Brokuła z Grzankami
Czego potrzebujesz?
- 1 duży świeży brokuł
- biała część pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodyżki selera naciowego
- 4 ziemniaki
- listek lubczyku
- 5 listków bazylii
- łyżka masła
- puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- bagietka
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- listki świeżej bazylii
- garść słonecznika
Jak przyrządzić:
- Do garnka wkładamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony por. Chwilkę przesmażamy. Dodajemy pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła (jedną dużą różyczkę odkładamy do dekoracji).
- Wrzucamy czosnek i lubczyk oraz bazylię. Wlewamy 1 l wody lub bulion i gotujemy warzywa pod przykryciem 15 minut.
- Następnie wszystko razem miksujemy blenderem na gładki krem.
- Wlewamy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni, cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Jak się delikatnie zarumieni wówczas przekładamy go do miseczki.
- Bagietkę kroimy na kromki. Masło mieszamy w moździerzu z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Smarujemy bagietki i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika, 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
- Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii i posiekanym brokułem, posypujemy słonecznikiem i podajemy z grzankami.