Pizzerinki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami i Kukurydzą
Czego potrzebujesz?
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- kolba świeżej kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki ketchupu
- dwie sałaty rzymskie mini
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- łyżka wody
- kilka listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
Jak przyrządzić:
- Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na cztery części. Brzegi ciasta zawinąć do środka i przycisnąć widelcem na całej powierzchni.
- Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć je na patelni. Czerwoną cebulę pokroić w piórka, ziarna kukurydzy ściąć nożem z kolby, ser żółty zetrzeć na tarce.
- Kawałki ciasta francuskiego ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ketchupem, ułożyć plasterki pieczarek, kukurydzę i cebulę. Posypać serem żółtym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 25 minut.
- W tym czasie jak pizzerinki się pieką przygotować sałatkę. Sałatę rzymską pokroić na paski, pomidorki koktajlowe pokroić na pół, fetę pokroić w kostkę.
- Kilka listków świeżej bazylii włożyć do moździerza razem z ząbkiem czosnku i rozetrzeć. Dodać olej i wodę, sól i pieprz i wymieszać.
- Na talerzu lub w misce ułożyć warzywa i polać sosem, wymieszać przed podaniem.
- Sałatkę podać z pizzerinkami.