Ryba_4
Ryba_2
Ryba_3
Ryba_1

Ryba z Ziemniakami i Surówką

Czego potrzebujesz?

  • polędwica z dorsza (500 g)
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • posiekany świeży tymianek
  • duża czerwona cebula
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • szczypiorek
  • 6 rzodkiewek
  • łodyga selera naciowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić:

  • Masło ucieramy w moździerzu z wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, skórką z cytryny. Polędwicę z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na talerzu i nacieramy je masłem.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy je na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy olejem i posypujemy solą i świeżym tymiankiem, mieszamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry, układamy na ziemniakach.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut, grzanie góra-dół.
  • Przygotowujemy surówkę – kapustę kroimy na kawałki, dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, ogórki kiszone pokrojone w kostkę, szczypiorek oraz pokrojony w paski seler naciowy.
  • W kubeczku mieszamy olej z wodą, musztardą, miodem, solą i pieprzem, dodajemy do surówki i mieszamy.
  • Po 30 minutach pieczenia do ziemniaków dodajemy dorsza i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Przekładamy ziemniaki na talerze, układamy dorsza i podajemy z surówką.

Kontakt

Cieślin 51, 88-100 Inowrocław

Telefon: +48 512 292 397

biuro.agros@gs-agros.com

NIP: 5562661784

REGON: 340464800

KRS: 0000308369

BDO: 000021807

Wpisana do KRS w Bydgoszczy: Cieślin 51, 88-100 Inowrocław. Wysokość kapitału zakładowego spółki to 2.100.000 zł.

EnglishGermanPolishSpanishUkrainian