Ryba z Ziemniakami i Surówką
Czego potrzebujesz?
- polędwica z dorsza (500 g)
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
- skórka starta z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- sól
- posiekany świeży tymianek
- duża czerwona cebula
- pół główki kapusty pekińskiej
- szczypiorek
- 6 rzodkiewek
- łodyga selera naciowego
- 3 ogórki kiszone
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Jak przyrządzić:
- Masło ucieramy w moździerzu z wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, skórką z cytryny. Polędwicę z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na talerzu i nacieramy je masłem.
- Ziemniaki obieramy i kroimy je na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy olejem i posypujemy solą i świeżym tymiankiem, mieszamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry, układamy na ziemniakach.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut, grzanie góra-dół.
- Przygotowujemy surówkę – kapustę kroimy na kawałki, dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, ogórki kiszone pokrojone w kostkę, szczypiorek oraz pokrojony w paski seler naciowy.
- W kubeczku mieszamy olej z wodą, musztardą, miodem, solą i pieprzem, dodajemy do surówki i mieszamy.
- Po 30 minutach pieczenia do ziemniaków dodajemy dorsza i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Przekładamy ziemniaki na talerze, układamy dorsza i podajemy z surówką.