“Wybór Chefa” o brokułach Bimi® i nie tylko…
„Wybór Chefa” – to nazwa cyklu rozmów z Szefami Kuchni i Właścicielami Restauracji, którzy docenili walory smakowe brokułów Bimi® Produkt ten jest dostrzegany przez coraz szersze grono Szefów Kuchni, ale również przez osoby indywidualne, które lubią próbować nowych składników w swojej domowej kuchni.
Pierwsze spotkanie, otwierające cykl „Wybór Chefa” odbyło się 25 kwietnia w zlokalizowanej w centrum Inowrocławia – Restauracji Saline. Szefem kuchni, który odpowiada za dobór smaków i tworzenie dań jest Maciej Miklas. W trakcie rozmowy poruszonych zostało kilka istotnych tematów – nie tylko z punktu widzenia prowadzenia kuchni ekskluzywnej restauracji, która przyciąga dziesiątki gości, ale również z perspektywy dbania o środowisko i wyzwania dotyczącego niemarnowania żywności. Poniżej treść rozmowy pomiędzy Sławomirem Chodeckim (Koordynatorem Sprzedaży i Marketingu w Grupie Producentów Agros) i Maciejem Miklas (Szefem Kuchni Restauracji Saline) – przeczytajcie sami!
SCh: Na jakie elementy w karcie dań zwraca Pan uwagę jako Szef Kuchni i co decyduje o włączeniu danego składnika do tworzonego menu?
MM: To co jest dla mnie najważniejsze przy tworzeniu dań to świadomość tego, że każdy ze składników musi zostać wykorzystany – generowanie strat jest czymś czego stanowczo się wystrzegam, jestem fanem filozofii „zero waste”. Jedyną rzeczą, która nas ogranicza przy tworzeniu nowych dań jest nasza wyobraźnia, a że moja wyobraźnia kulinarna jest na wysokim poziomie, to karta dań jest zawsze tworzona z myślą o gościach naszej Restauracji i jest utrzymana w duchu „zero waste”.
SCh: Wspomniał Pan o wyzwaniu jakie stanowi marnowanie żywności. Widzę, że pojęcie „zero waste” nie jest obce w Restauracji Saline – wydaje się zatem, że brokuły Bimi® czują się u Was jak w domu?
MM: Dokładnie tak. Cechą którą bardzo doceniamy w brokułach Bimi® jest to, że przy ich używaniu nie ma żadnych odpadów, żadnych resztek – jest to wręcz wymarzony składnik dań dla szefów kuchni.
SCh: Czy to właśnie łatwość przygotowania, brak odpadów był głównym czynnikiem dlaczego wprowadziliście brokuły Bimi® do swojej karty?
MM: Był to jeden z powodów. Równie istotne są walory smakowe tych brokułów. Wprowadzenie nowego elementu poprzedzone jest próbami, testami i weryfikacją kompozycji dań i ich poszczególnych składników przez nasz zespół. Smak tych brokułów jest naprawdę bogaty i niejednoznaczny (słodki z posmakiem orzechowym) i jestem jego wielkim fanem zawodowo i prywatnie. Dodatkowo jest to warzywo na tyle uniwersalne, że świetnie nadaje się do dań ciepłych, serwowanych na zimno, przekąsek, a nawet koktajli.
SCh: Co dzisiaj Pan przygotował? Co widzimy na talerzach?
MM: Pierwsze propozycja to kaczka z brokułami Bimi®, a druga to sandacz w towarzystwie brokułów Bimi®
SCh: Nie ma lepszej rekomendacji do spróbowania brokułów Bimi® niż ta z ust Szefa Kuchni Restauracji Saline. Dziękuję za spotkanie i za rozmowę.